[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt FEB/MAR 1993


AVISUDKLIP

Når de smukke hovedpersoner i den amerikanske TV-serie Baywatch kaster sig i vandet og i sidste øjeblik frelser badegæster fra glubske hajer og lumsk understrøm, sætter de i virkeligheden deres helbred på spil.

For vandet i Santa Monica-bugten uden for Los Angeles er så forurenet, at skuespillerne konstant lider af udslæt, betændte øjne, ørepine og maveinfektioner.

Lørdag viste dansk TV2 det 10. afsnit af action-serien om de modige livreddere, der også i virkeligheden har alvorlige problemer at kæmpe imod.

"Jeg har en smag af metal i munden, men først da seriens stuntmen også begyndte at klage over ubehag, blev forureningen taget alvorlig", fortæller skuespilleren David Hasselhoff til den britiske avis Sunday Times.

Også den kvindelige hovedrolle-indehaver, den tidligere Playboy-pige Pam Anderson klager over TV-seriens badevand: "Vi går rundt og er syge allesammen, og det er næsten umuligt at komme af med infektionerne".

Først forsøgte TV-selskabet at løse problemerne ved at udstyre de medvirkende med svømmebriller og ørepropper. Siden prøvede man at dryppe øjne og give indsprøjtninger mod infektionerne.

Nu har man fundet på noget nyt.

Alle scener, hvori hovedpersonerne springer ud og ind af deres biler (og dem er der mange af) optages på den kendte strand i Santa Monica-bugten. Og her foregår optagelserne også, når hovedpersonerne løber hen over den hvide strand for at kaste sig i Stillehavet og redde menneskeliv (og det gør de ofte).

Men så snart skuespillerne er i vand til anklerne, standses kameraerne. Derefter kører hele filmholdet til en strand oppe ved Malibu, hvor vandet er meget renere.

Her kan heltene så på tredje år udføre deres bedrifter.

Vandet ud for Los Angeles er mere forurenet end nogensinde. Det skyldes overløb fra rensningsanlæg, der ikke kan tage vandet fra voldsomme regnskyl. Det betyder, at urenset kloakvand ledes ud i havet. Miljøgrupper har samtidig påvist, at over 25 millioner liter kemikalier hver dag ledes ud gennem et rør kun 300 meter fra kysten.

Men folkene bag Baywatch har også andre problemer at slås med. Sidste år blev serien irettesat af det amerikanske TV-nævn for sin "stereotype og nedværdigende beskrivelser af kvinder".

[fra Jyllands Posten 24.jan.1993]


http://www.h33.dk/bobnyt_avis_index.html
sidst ændret 16.maj.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk