[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt APR/MAJ/JUN 1996


GUINNESS REKORD-BOG

Nå, så du tror, at der ikke er plads til flere i Guinness Rekordbog? Du mener måske, at når du engang er klar til at tage konkurrencen op, så er der ikke nogen rekorder tilbage at slå? Du tager fejl! Hver eneste dag bliver der slået en rekord. Tag for eksempel svømmeren Mark Spitz. Da han var 18 år gammel, vandt han to guldmedaljer, en sølvmedalje og en bronzemedalje ved OL i Mexico. De næste fire år slog han 28 verdensrekorder i fri stil og butterfly. Ved de næste olympiske lege, der blev afholdt i München, var han ganske enkelt den bedste svømmer i verden. Han vandt syv guldmedaljer - det største antal medaljer, som en enkelt idrætsmand nogen sinde havde vundet ved nogen olympiske lege. En historisk bedrift, som aldrig ville kunne overgås, ikke? Nej.

Siden Mark Spitz trak sig tilbage, er svømmere over hele verden blevet mærkbart hurtigere og sætter på det nærmeste nye rekorder hver måned. Fire olympiader senere ville Mark Spitz's vindertid ikke engang have sikret ham en plads i udtagelseskonkurrencerne.

Hvad er der sket? Hvorfor er svømmerne idag så meget hurtigere? For det første kan man sige, at de har forvandlet sig fra at være kanoer til at være speedbåde. Med den gamle svømmestil skulle svømmerne trække armene gennem vandet i en lige linje under kroppen - ligesom en padle-åre. I dag fører svømmerne armene i en S-formet linje, der minder om den bevægelse, som skruen på en motorbåd laver. Og det giver dem større fart.

Svømmedragterne er også blevet "hurtigere". I dag fremstilles svømmedragter af specielle kunststoffer, der gør, at svømmerne glider lettere gennem vandet. Og forbedrede svømmebriller sørger for, at øjnene irriteres mindre af kemikalierne i svømmebassinets vand, så svømmerne kan træne i længere tid ad gangen.

Svømmerne er også hurtigere, fordi man i dag konstruerer svømmebassinerne, så der opstår mindre turbulens i vandet. Hvis du har prøvet at være i svømmehallen en dag, hvor der var mange andre, så ved du også, hvor uroligt vandet kan blive. I en konkurrence kan denne turbulens - denne bevægelse i vandet - virkelig betyde meget og forsinke dig. Men i moderne konkurrencebassiner adskilles banerne af tove med specielle plastflydere, som forhindrer, at der danner sig små bølger på overfladen, og renderne langs kanten er konstrueret på en sådan måde, at de "sluger" bølgerne og ikke slår dem tilbage i bassinet.

Og endelig er moderne svømmebassiner langt dybere, og det mindsker undervands-turbulensen, som slår tilbage fra bunden. Læg mærke til, hvor roligt vandet er, næste gang du ser en svømmekonkurrence. Prøv at se, hvor roligt du kan holde vandet i badekarret!

[fra Sport og sjove forsøg (1990)]


http://www.h33.dk/bobnyt_guinness_index.html
sidst ændret 5.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk