[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt NOV/DEC 1995


Et af de populære "små måltider" til et stævne er de hurtige kulhydrater. Druesukker. For nogle år siden sagde alle at det at spise dem før man skulle svømme forringede ens tider.

Nu er der lavet undersøgelser af det, og det ser ud til at det ikke har nogen effekt på ens tider. Hverken negativ eller positiv.

Så spis dem hvis du kan lide dem. De kan jo fylde lidt op på dine kulhydratdepoter. Men spis dem hellere lige efter du har svømmet, end lige før. Og lad nu være med at fylde vommen med dem.

Bemærk: Jeg er hverken læge, fysiolog, ernæringsekspert eller lignende - det jeg skriver er ikke professionel rådgivning, men blot formidling af viden.

Kommentarer:

Da jeg skrev at undersøgelser havde påvist en manglende effekt af "kulhydrat-slik" havde jeg det fra flere kilder.

I svømme-biblen Swimming Even Faster (1993) af Ernest W. Maglischo, omtales på side 685 et forsøg som viser den manglende effekt af kulhydrat-slik. Det er J. C. Alberici, P. A. Farell, P. M. Kris-Etherton og C. A. Shively Effects of preexercise candy bar ingestion on substrate utilization and performance in trained cyclists i Medicine and Science in Sports and Exercise 21(2). Maglischo siger at dette er et ud af flere forsøg med samme resultater.

Tidsskriftet Swimming Technique fra maj-juli 1993 side 11 nævner konklusionerne af et lignende forsøg. Forsøget er i sin helhed beskrevet i artiklen Carbohydrate comsumption prior to repeated bouts of high-intensity exercise af A. C. Snyder, K. Moorhead, J. Luedtke og M. Small, bragt i European Journal of Applied Physiology 1993 s.141-145. Deres konklusion er osse at kulhydrat-slik ikke har nogen effekt

Og der var flere forsøg med lignende resultater, men de ovenstående var vist de centrale.


http://www.h33.dk/bobnyt_hurtkul_index.html
sidst ændret 5.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk