[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt JUN/JUL/AUG 1996


PAS PÅ MED LØB

Hvis du jævnligt løber lange distancer hæmmer det væksten! Det meget løberi ødelægger vækstzonerne i benenes knogler. Det betyder at knoglerne ikke kan vokse som de skal.

Du holder først op med at vokse når du er ca. 20 år. Indtil da er det en god idé at holde igen med de lange løb.

Iøvrigt tyder alt på at vægttræning osse kan hæmme væksten hvis der trænes forkert. Derfor er det vigtigt at vægttræning altid sker under kyndig vejledning.Bemærk: Jeg er hverken læge, fysiolog, ernæringsekspert eller lignende - det jeg skriver er ikke professionel rådgivning, men blot formidling af viden.

Kommentarer:

lårbensknogle

Advarslen mod for meget løbetræning i voksealderen, var på linie med American Academy of Pediatrics der i 1990 skrev udtalelsen Risks in Distance Running for Children (RE9192) (gentaget i 1994).

Det som kaldes vækstzoner hedder osse epifyseskiver. De sidder i enderne af rørknoglerne. Det er i epifyseskiverne længdevæksten sker. Når man når til 20-års-alderen er de forsvundet (de har "lukket sig"), og så er man færdig med at vokse.

I mange år har sportsfysiologer været bekymrede for om hård træning skader epifyseskiverne, og dermed skader væksten. Der er lavet hundredvis af undersøgelser. En af dem er G. E. Theintz, H. Howald, U. Weiss, et al Evidence for a reduction of growth potential in adolescent female gymnasts i J Pediatr 1993;122(2):306-313. Den i sig selv beviser ikke noget, men den er interessant her, fordi den undersøgte 22 sports-gymnaster og 21 konkurrence-svømmere, og fandt at gymnasternes højdevækst over tid var under normal, mens svømmernes var normal.

Selvom de klare konklusioner lader vente på sig, har den megen forskning givet en række pejlemærker. For børn i puberteten ser epifyseskiverne ud til at være det svage punkt i knogle-muskel-sene-sammenhæng, og derfor må man forvente at høje belastninger forholdsvis let kan give skader. For byboere opstår måske op mod 50% af skaderne i relation til organiseret sport. Det er derfor vigtigt at trænerne er kvalificerede, så de kan forebygge at skaderne sker og opdage mulige skader i tide. Vedvarende (72 timer) smerter i led kan være et tegn på denne type skade, og der bør søges læge. Længere tids træning kan belaste epifyseskiverne, uden at det kommer til en egentlig skade, og denne belastning ser ud til at kunne hæmme væksten. De værste syndere ser ud til at være: træning ved maksimal belastning, eksplosiv vægttræning og manglende restitution. Børn, med denne type hæmmede vækst, ser dog ud til at vokse ekstra hurtigt i perioder (måneder) uden træning, og efter at de er stoppet med deres sport. Endelig synes nogle af de mange undersøgelser at vise, at der er en betydelig arvelig forskel på hvor store træningsmængder børn kan klare, hvad angår såvel epifyseskiver som anden anatomi.

Alt dette betyder ikke at sport er usundt for børns knogler. For lidt fysisk aktivitet giver nemlig tyndere og svagere knogler. Så det gælder om at finde det rigtige niveau. Børn har godt af sport, men de skal bare trænes anderledes end voksne. Deres træning bør lægge vægt på aerob udholdenhed (kondition) og motorik - og træningen skal være varieret.


http://www.h33.dk/bobnyt_loeb_index.html
sidst ændret 19.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk