[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt JUN/JUL/AUG 1996


Hvorfor får vindere en pokal

?

Hvorfor får vindere af diverse sportskonkurrencer en pokal som præmie? Hvad skal de bruge pokalen til? Hvornår blev der første gang givet en pokal som præmie i en konkurrence?

!

Mennesket har altid leget eller dyrket en slags sport, og en form for præmier har der sikkert også altid været. Men rigtige sportspræmier optræder første gang i det første årtusinde f.v.t. hos de gamle grækere, hvor mange af de idrætsgrene, vi kender idag, opstod.

De første organiserede idrætslege havde religiøs karakter og blev holdt til ære for guderne. Derfor fandt de som regel sted ved templer og helligdomme. Ved de forskellige sportslege i Grækenland var førstepræmien næsten altid en bladkrans. Ved de olympiske lege i Olympia var den lavet af grene fra de oliventræer, der stod i helligdommens midte. I Delfi var det blade af laurbærtræet, som var guden Apollons hellige træ.

Selve præmien var således et symbol på æren. Det gælder også for pokaler. De skal ikke sælges eller bruges til noget. Kun være et symbol på ære.

Der blev dog ofte ved siden af den ærefulde bladkrans givet naturalier. Ved de athenske idrætslege var præmierne af stor værdi. Vinderen i fx løb fik 50 keramik-amforaer med olie fra statens oliventræer. Mange af amforaerne var specialfremstillede kunstværker i fint bemalet keramik, der, ud over en gengivelse af gudinden Athene, viser den pågældende sportsgren.

Det er sådanne amforaer fra omkring 550 f.v.t., der er forbilledet for vor tids vaseformede sportspokaler.

[fra Illustreret Videnskab apr.1993]


http://www.h33.dk/bobnyt_pokal_index.html
sidst ændret 17.maj.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk