[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt APR/MAJ/JUN 1996


RAGNHILD - DEN GYLDNE TORPEDO

I anledning af sit 100 års jubilæum kårede Dansk Idræts Forbund (DIF) for nyligt århundrets sportsmand og århundrets sportskvinde. Det skete som en afstemning blandt alle læsere af DIFs månedsblad, og resultatet blev: Paul Elvstrøm (sejlsport) og Ragnhild Hveger (RH) (svømning). Om kåringen af RH siger Karen Magrethe Harup guldvinder i svømning ved OL1948 i London: "Der findes ingen andre, der kan kåres. Der er ingen andre, der kan måle sig med hende".

RH blev født den 10.dec.1920. Hun boede i Helsingør og lærte som helt lille pige at svømme i Øresund, og senere trænede hun i lange perioder i Øresunds kolde vand, og udviklede sig til storleverandør af verdensrekorder (VR'er). Som ung skolepige havde hun togkort så hun kunne tage ind til København og træne i Øbrohallen. Hun svømmede midt mellem de almindelige badegæster. Der var kun råd til at komme i hallen et par gange om ugen. Men hun var så fascineret af hallen, vandet og træningen, at det skete at hun tog ind til hallen bare for at stå foran den.

RH: "Jeg elskede at træne. 1000 meter ben, 1000 meter arme, 1000 meter samlet - og forfra igen. Jeg har altid været glad for musik, og når jeg havde det allerbedst i vandet kunne jeg høre en melodi inde i mig, når jeg gled gennem vandet. Jeg nød rytmen, jeg lå og hyggede mig, osse under konkurrencerne".

RH var med til OL1936 i Berlin. Her fik hun en sølvmedalje. Ved EM1938 i London satte hun VR i 400m fri med tiden 5.00.1. Der gik 20 år før denne rekord blev slået!! Alle konkurrenterne var blevet svømmet sønder og sammen. På forsiden af den store engelske avis "The Times" blev RH døbt "den gyldne torpedo". I årene 1941-1942 havde RH 15 ud af 16 VR'er i fri - og hun har fået plads i Guiness Rekordbog, som den person der har sat flest VR'er: 44 styk!! (de 42 var individuelle VR'er). Desværre blev OL aflyst i årene 1940 og 1944. Det var da RH var på sit højeste. Hun kunne ellers have vundet rigtig mange OL-guld-medaljer.

Da RH var stærkest var der højst 2 mænd i dansk svømning der kunne tage kampen op. Som en demonstration af sin styrke stillede RH gerne op mod 4 mænd, de svømmede 4x100m fri, mens RH svømmede 400m fri - normalt vandt RH. Alle VR'erne gav aldrig en rød øre til RH, pengene gik til Svømmeunionen, og den arrangerede gerne rekord-stævner når der skulle penge i kassen. Det var en tid med meget strenge regler for hvem der kunne kalde sig amatører. Da OL blev genoptaget i 1948 kunne RH ikke deltage, hun var ikke længere amatør, fordi hun var blevet svømmetræner! RH sluttede sin svømmekarriere med EM1954 i London, hun fik en 5.-plads i 100m fri. En flot placering, men især imponerende at kunne være med i international topsvømning i 18 år!

Kommentarer:

Interesserer man sig for historiske danske svømmestjerner kan jeg varmt anbefale man kigger gennem årgang 2000 af Svømmesport. Her har Carsten Jokumsen skrevet om dem i en række rigtig gode artikler.


http://www.h33.dk/bobnyt_ragnhild_index.html
sidst ændret 8.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk