[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt SEP/OKT 1994


Sundhed i badstuen

I badstuen mister vi salt, der ofte er årsag til forhøjet blodtryk.

Man kan kun træne sit hjerte ved at belaste det. Og at hjertet belastes i badstuen, kan man måle på pulsen. Den går i vejret. Det samme gør energiforbruget - lige så meget, som hvis man går 3-4km i timen.

Vi har nok godt af at belaste hjertet en gang imellem. Men som ved alle former for træning, bør man gå langsomt igang.

Begyndere bør ikke opholde sig i badstuen, længere end de synes, det er behageligt. Så hellere gå ud, til man er afkølet - og får lyst igen.

Vores varmeregulation er jo i reglen også i dårlig træning. Tøj, dyner og centralvarme sørger for, at det er minimalt, hvor meget vi behøver at omstille os.

I badstuen stiger temperaturen. Den kan komme op over 40 gr. Hurtigst sandsynligvis hos begynderen, hvis regulation virker dårligst.

Det er huden, der regulerer - efter ordre fra nervecentre. Først åbnes der så mange blodkar i huden, at den bliver rød og varm. Og så begynder vi at svede.

Det er svedens fordampning, der skaffer os af med varmen. Vi kunne - som naturfolk - ikke løbe så hurtigt og især ikke så længe, hvis ikke svedens fordampning skaffede os af med en masse varme.

Men den afhænger også af luftens fugtighedsgrad - som er meget ringe i den tørre sauna. Så fordampningen sker hurtigere - og man kan tåle meget højere lufttemperaturer, end i et dampbad.

Når begynderen skal starte langsomt - med korte ophold i badstuen - har det nu også et andet formål, end at bringe hjertet langsomt i træning: Det gælder om at have det godt.

Alt for mange går glip af glæden ved en badstue, fordi de bliver for længe derinde den første gang, og bliver utilpasse derved.

Det er synd. For de går glip af en fornøjelse - og af en dobbelt sundhedsvirkning.

Det er ikke bare hjertet, der bliver trænet i en badstue, det er også blodtrykket, der bliver påvirket. På kort og langt sigt. Det systoliske blodtryk - det, der skyldes, at hjertet trækker sig sammen - bliver større.

Det diastoliske blodtryk - i hjertepausen - falder til gengæld. Så middelblodtrykket bliver det samme.

Men på langt sigt virker badstuen på blodtrykket ad en helt anden vej. Ved at nedsætte vores saltindhold.

Vi afgiver salt gennem sveden. Og man kan svede flere liter i en badstue - når man er trænet og giver sig tid til det.

Det bliver tydeligere og tydeligere, at vi spiser for meget salt - og kommer af med for lidt, bl.a. fordi vi sveder så sjældent.

Men det kan man altså gøre i badstuen. Til gavn og glæde for blodtrykket - men også for udseende og velbefindende.

[af Knud Lundberg fra Tylö ABC]

Kommentarer:

Når Knud Lundgaard skriver "vi spiser for meget salt - og kommer af med for lidt" er det møntet på fysisk inaktive personer. Hvis raske fysisk aktive sportsfolk (som for eksempel K-svømmere) vil bekymre sig om salt, skal de sørge for at få salt nok og vand nok. Så skal deres krop nok sørge for at udskille det de ikke har brug for.


http://www.h33.dk/bobnyt_sauna_index.html
sidst ændret 25.maj.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk