![]() Svømning: BobleNyt NOV/DEC 1995 |
Svømmeren spiser meget kulhydrat-rig mad (mere end normalt) og spiser til gengæld mindre fedt og protein. Kulhydraterne skal helst være "komplekse", det vil sige brød, kartofler, pasta, ris o.lign. Da træningen samtidig trappes ned betyder det at svømmeren får fyldt sine kulhydrat-depoter. Rimelig smart, da kulhydrat er musklernes "benzin" (i hvert fald til svømmekonkurrencer). Denne måde at spise på (og træne på) kaldes en sukker-kur.
Svømmeren spiser først og fremmest for at undgå problemer med maven, og først i anden omgang for at få kulhydrater. Svømmeren spiser den mad han kan lide, og som han er vant til, men undgår:
Store måltider sørger han for ikke bliver alt for store, og spiser dem helst 3 timer før han selv skal svømme.
Små måltider, som kiks, boller, bananer o.lign., spiser han i løbet af stævnet for at holde sulten væk. Men han passer hele tiden på ikke at fylde maven.
En seriøs svømmer kan selvfølgelig lige så godt være "hun" som "han".
Bemærk: Jeg er hverken læge, fysiolog, ernæringsekspert eller lignende - det jeg skriver er ikke professionel rådgivning, men blot formidling af viden.
Dette er gode råd anno 1995, idag vil de muligvis lyde lidt anderledes.
Det som jeg kalder "kulhydrat-depoter" hedder rigtigt "glykogen-depoter". Betragt ordet "kulhydrat-depoter" som en popularisering.
Sukker-kuren havde jeg fra DIFs bog "Idrættens træningslære" 1. udgave fra 1995.
http://www.h33.dk/bobnyt_serioes_index.html
sidst ændret 9.okt.2003 © 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk |