[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt SEP/OKT 1995


HVORDAN SKAL EN SVØMMER SPISE?

Du skal selvfølgelig ikke spise usundt. Det vil sige at du skal:

som du må have hørt tusind gange før. Det er ting som gælder alle mennesker, og ikke kun svømmere.

Men ud over det, er der så noget som gælder specielt for svømmere?

Hvis du går på talenthold, K-aspirant eller K0 er svaret NEJ.

Hvis du går på K2, eller især K1, er svaret JA.

Så skal du nemlig så vidt muligt gøre sådan her:
• Spis som resten af familien, men tag ekstra med kulhydrater (brød, kartofler, pasta, ris...).
• Drik rigeligt med vand (sodavand, juice, saftevand, æblemost, vand...). Drik mindst 2.5 liter i løbet af dagen, osse selvom du ikke er tørstig.
• Spis helst ikke lige før træning. I hvert fald ikke store måltider. Det er ikke smart at træne med maven fyldt.
• Spis nogle kulhydrater og drik noget vand lige efter træning. Det kan være sportsdrik, honningmadder, boller, bananer, o.lign.

Og så er der nogle ting du skal passe på med:

• Slankekure
og træning (på K1 og K2) er ikke nogen god kombination. På disse hold svømmer du så meget at du alligevel nok skal smide dit overflødige fedt. Faktisk er det vigtigt at du ikke spiser for lidt når du træner hårdt.

• Vegetarmad
Det er mad helt uden kød. Der er ingen i 1995 der alvorligt mener at vegetarmad har nogen særlig ernæringsmæssig kvalitet. På den anden side er kød ikke nogen livsnødvendighed, så du behøver ikke spise det. Men vælger du at blive vegetar, skal du spise en meget speciel kost, for at få alle de næringsstoffer du behøver.

• Koffein
Det findes i cola, te, kaffe og kakao. Det er ikke farligt, og det er helt i orden at drikke det, men det tømmer dig for vand. Så når du har drukket noget med koffein i, så sørg for at drikke ekstra med vand.

• Salt
Mange siger vi skal spise mindre salt. Men strengt taget gælder det mest for gamle mennesker med højt blodtryk. Man skal på den anden side osse passe på man ikke får for lidt salt, det er heller ikke sundt. Som svømmer er det helt fint hvis du spiser normale mængder salt. Du udskiller nemlig en hel del salt (i sved) under træning, gymnastik og saunabesøg. Og kroppen har iøvrigt andre måder at udskille overskydende salt på.

Er der ellers noget du vil vide om MAD, så bare spørg BobleNyt. Vi vil svare efter bedste evne (dvs omstændeligt og ordrigt).

Bemærk: Jeg er hverken læge, fysiolog, ernæringsekspert eller lignende - det jeg skriver er ikke professionel rådgivning, men blot formidling af viden.

Kommentarer:

Dette er et typisk sportsorienteret kostråd anno 1995. I dag ville det muligvis lyde lidt anderledes. Målgruppen var svømmere på K1 og K2, hold der trænede mere end 5 timer om ugen.

Jeg skriver at koffein er vanddrivende, og det er det da osse. Men ikke så meget som teofylin og teobromin. Disse to stoffer står for den største vanddrivende effekt i cola, te, kaffe og kakao. Så vidt jeg kan se er de to koffeinets trofaste følgesvende - hvis du finder koffein i din drik, så finder du osse teofylin og teobromin. Jeg har ikke nævnt teofylin og teobromin i artiklen, fordi det egentlig ikke er nødvendigt, og fordi det bare ville gøre artiklen endnu mere kompliceret (= sværere at læse).


http://www.h33.dk/bobnyt_spise_index.html
sidst ændret 9.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk