[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt FEB/MAR 1993


STATISTIK

Overalt i Danmark, minus Bornholms amt og Storstrøms amt, er den mest dyrkede sport: svømning!

Kommentarer:

"Ja, ja" sagde nogle da de læste artiklen "men det er lige blevet gjort op at DBU (fodboldforbundet) har flere medlemmer end DSLF (svømmeforbundet)".

Det der står i artiklen havde jeg fra et fjernsynsprogram som kørte i 1993, hvor seerne kunne stille spørgsmål til Danmarks Statistik. En seer havde spurgt hvilken sport der var den mest dyrkede i Danmark, og fik så det svar jeg har skrevet.

Det kan sikkert få mange til at ryste på hovedet, mens de opgivende mumler "statistik", for begge ting kan jo ikke være rigtige på samme tid. Eller kan de? Statistik er en disciplin hvor det er godt at holde tungen lige i munden. Og ser man nærmere på det, er der ikke nødvendigvis noget galt i at begge udsagn kan passe.

Der er ikke nogen oplysninger om hvilken metode Danmarks Statistik har brugt, så jeg er nødt til at gætte mig frem. Endnu mere problematisk er det, at der ikke ser ud til at være nogen god definition af hvad "den mest dyrkede sport" egentlig er.

Det Danmarks Statistik har svaret på kunne meget vel være hvilken sport der bliver brugt flest mandår på at blive dyrket. Fra alle kommunale idrætsanlæg indberettes hvor mange personer der bruger anlægget og hvornår. Der skal sikkert osse indberettes tal fra de idrætsanlæg der ikke er kommunale. Og med de tal kan Danmarks Statistik udregne "den mest dyrkede sport" = "den sport der bruges flest mandår på, på danske idrætsanlæg". Omvendt tager medlemstallene ikke højde for, at mange af dem der svømmer ikke er meldt ind i en klub, og derfor ikke er medlemmer af DSLF (eller de er meldt ind i en klub der ikke er medlem af DSLF). Desuden kan de passive medlemmer bidrage til forvirringen omkring medlemstal.

Alt dette siger jo kun noget om hvem der er meldt ind i klubber eller hvad der bliver dyrket på idrætsanlæg. Dem der tager en svømmetur når de er ved stranden (som ikke har reglementerede mål), eller dem der spiller fodbold på en græsplæne (som heller ikke har de reglementerede mål), de er ikke med i statistikken. Jeg ved heller ikke om det er rimeligt at regne dem med.

Med disse kommentarer har jeg vist lagt op til diskussioner i det uendelige - som jeg ikke selv agter at deltage i...


http://www.h33.dk/bobnyt_stat_index.html
sidst ændret 9.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk