[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt JAN/FEB 1996


TEKNISK GENNEMGANG AF FORSKELLEN MELLEM SVØMMEBRILLER OG DYKKERBRILLER

Svømmebriller giver kun lille vandmodstand. Dykkerbriller giver stor vandmodstand.
Svømmebriller er små og lette at håndtere. Dykkerbriller er store og klodsede. Det er for eksempel helt umuligt at lave hovedspring med dem.
Næsen er fri ved svømmebriller. Det giver en lettere vejrtrækning, men betyder osse at man lettere får vand i næsen. Næsen er lukket inde i dykkerbriller, så man får (i princippet) ikke vand i næsen. Heller ikke hvis man kigger opad, eller svømmer på ryggen.
Svømmebrillers muffer støtter mod øjenhulerne, som er bløde - og det gør ondt hvis trykket ind mod dem bliver stort. Det gør det ved dykning. Muffen på dykkerbriller støtter mod de hårde knoglepartier omkring øjnene (pande, kindben,...). Her er et stort tryk ikke smertefuldt på samme måde. Desuden er muffens kant bredere, og det letter trykket.
Luften i svømmebrillers glas er lukket inde. Det betyder at man ikke kan "trykudligne". På større vanddybder vil der derfor komme en stor trykforskel mellem luften og vandet. Det vil gøre meget ondt, og kan give blodudtrædninger i øjnene. I dykkerbriller er der "luft-forbindelse" mellem øjnene og næsen, så det er muligt at "trykudligne" (dvs. puste luft i dykkerbrillerne). Når man trykudligner fjerner man trykforskellen mellem luften og vandet.
Svømmebrillers glas kan være farvet. Mange synes det giver en kontrastvirkning så de ser bedre - eller synes simpelthen det ser smart ud. Dykkerbrillers glas er altid klart (ufarvet). På store vanddybder er der nemlig ret mørkt, og farvet glas her vil gøre det sværere at se.
Konklusion: svømmebriller er gode til det de bruges til, nemlig at svømme. Konklusion: dykkerbriller er gode til det de bruges til, nemlig at dykke.


Kommentarer:

Mange af mine svømmere sagde dykkerbriller om deres svømmebriller, og det gav mig små røde knopper at høre på det. Tabellen ovenover var et af mine fortvivlede forsøg på at få rettet dette.

Bortset fra det, vil dykkere normalt sige "dykkermaske" istedet for "dykkerbriller". Så der er egentlig ikke noget der hedder dykkerbriller! Som analogi kan man tænke på "løbesko" og "skistøvler", og at der ikke er noget der hedder "skisko".

Iøvrigt findes der rent faktisk en særlig type svømmebriller som er beregnet til dykning. Det er de geniale eksternt linkFluid Goggles fra firmaet Liquivision. Før man dykker med dem, fylder man dem med en saltvandsopløsning. Da det er praktisk taget umuligt at komprimere vand, opstår der derfor ikke den store ødelæggende trykforskel. "Fluid Goggles" er efter sigende populære blandt fridykkere.

For grundighedens skyld vil jeg osse nævne de japanske Ama-dykkere. Gennem to tusind år, har dykning været en central del af deres livsstil. Idag bruger de dykkermasker, men indtil omkring 1960 brugte de svømmebriller. Det fortælles, at når de skulle dykke dybt, brugte de svømmebriller der havde en gummi-ballon monteret på hvert glas. Når man dykker med sådan en ballon skrumper den, og svømmebrillerne trykudligner derfor automatisk (indtil en vis dybde).


http://www.h33.dk/bobnyt_svdyk_index.html
sidst ændret 5.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk