[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt NOV/DEC 1995


Tarzans olympiske list

Fem olympiske guldmedaljer skaffede efter De Olympiske Lege i 1924 i Paris og i 1928 i Amsterdam den flotte amerikanske svømmer Johnny Weissmüller adgang til en stor filmkarriere i Hollywood som hovedperson i de eventyrlige Tarzan-film.

Den rigtige Tarzan var og blev han, og han indspillede fra 1932 til 1948 hele 12 Tarzan-film, han var den første amerikanske olympiske sportshelt, og han var den første, men langt fra den sidste amerikanske sportshelt, som brugte sporten til at bane vejen for en Hollywood-karriere.

Han blev i levende live aldrig tilkendt de store gaver som skuespiller.

Men efter hans død den 20. januar 1984 i sit hjem i Mexico må alle erkende, at hans evner som skuespiller var langt større end hidtil antaget.

Johnny Weissmüller var nemlig næppe amerikansk statsborger og i hvert fald ikke, som han hele livet igennem påstod, født i USA, da han i 1924 vandt sine første to OL-guldmedaljer og blev fejret som nationalhelt i Guds Eget Land.

Indtil for ganske få år siden kunne man læse i allehånde internationale film- og sportshåndbøger læse, at Johnny Weissmüller blev født den 2. juni i 1904 eller 1907 i Chicago, USA, eller Windber, Pensylvania, USA, i 1904.

Faderen skulle være en tidligere østrigsk kaptajn og ingeniør.

Sandheden

Sandheden er en anden.

Fødselsdatoen den 2. juni 1904 er korrekt.

Johnny Weissmüller blev blot ikke født i USA, men i den lille rumænske by, Freidorf, i det daværende østrig-ungarske rige af tyske forældre. Da sønnen i 1908 var fire år gammel, emigrerede familien til USA.

Her arbejdede faderen Peter Weissmüller som kulminearbejder i Windber, hvor Johnnys lillebror Peter blev født, inden familien flyttede til Chicago.

Johnny Weissmüller skrev svømmehistorie ved den 9. juli 1922 at blive den første, der svømmede 100 meter crawl på under et minut.

Det vækkede de amerikanske svømmelederes interesse for ham.

Men den årvågne amerikanske presse undrede sig over det pludseligt opdukkede hurtigtsvømmende fund.

Fødebyen

Først forsøgte svømmeledere og forældre at fortælle, at Johnny var født i Chicago. Men da amerikanske journalister opdagede falskneriet, opgav man lillebror Peters fødeby Windber som Johnny Weissmüllers fødested.

Det godkendte det amerikanske svømmeforbund, som allerede havde guldmedaljer i både øjne og tanker. Det samme gjorde den amerikanske olympiske komite, og så blev Johnny Weissmüller en del af den amerikanske olympiske svømmetrup.

Hele sit liv derefter, både i sin selvbiografi og over for sine fem hustruer, påstod Johnny Weissmüller, at han var født i Windber, Pensylvania.

Ingen i den amerikanske sports- og underholdningsverden sagde ham imod. Hans OL-medaljer var amerikanske, og de var en forudsætning for hans stjernestatus.

Men både i den lille by Freidorf i Rumænien, hvor den rigtige Tarzan blev født, og i det tyske kvarter omkring Cleveland Avenue i Chicago, hvor han voksede op, fulgte hans landsmænd stolte hans bedrifter.

De afslørede i deres begejstring falskneriet, og Tarzans familie, bl.a. sønnen Johnny Weissmüller junior, konstaterer, at hans far satte rekorderne og vandt medaljerne, uanset hvor han var født og tilføjede: "Men min far var måske en bedre skuespiller, end nogen af kritikerne har vidst".

[fra Jyllands Posten 2.aug.1992]


http://www.h33.dk/bobnyt_tarzan_index.html
sidst ændret 5.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk