[hjem] [email] [offentlig nøgle] [information] [indeks] [forrige] [næste]
Svømning: BobleNyt SEP/OKT 1994


VM
I
DOPING


Dem som så VM i svømning fra Rom, kan ikke være i tvivl - VM i doping blev vundet af Kina! De kinesiske svømmepiger var dopet på den mest tydelige fladpandede bulldozer-manér.

Når jeg siger de blev dopet, må jeg samtidig indrømme, at der ikke er klare beviser for, eller indrømmelser af, at der er sket en systematisk doping i Kina (i stil med den doping som skete i det tidligere Øst-Tyskland). Men alle tegn peger i den retning, og jeg mener virkelig alle. Enhver med lidt forstand på de ting kan se det.

Dopingkontrol må være international, skal ske uanmeldt, og skal ske hele sæsonen. Dem som tages for doping skal have lange karantæner. Det er klart at det ikke skal kunne 'betale sig' at tage chancen.

Efter min mening kan man endda godt udelukke svømmere fra lande som ikke tillader uanmeldt doping-kontrol (Kina er et sådant land). Det har man ikke villet hidtil, fordi det kunne gå ud over nogle uskyldige svømmere i disse lande. Men, på den anden side, må man vel sige at det 100% sikkert går ud over uskyldige, hvis man ikke gør det - nemlig de svømmere (fra andre lande) som træner hårdt og ærligt, uden brug af doping, og som når de skal konkurrere internationalt må gøre det på så ulige vilkår.

Jeg mener at de lande, som vil holde sig udenfor, må lave deres egne stævner og svømme mod hinanden - de ville så osse konkurrere på mere lige vilkår end nu. Jeg ved ikke hvem der gad og se deres stævner, men de kunne evt. vises som pauseklip i showbrydning på TV3.

Jeg mener, for nu at stille det på spidsen, at det mest retfærdige er enten at have hårde regler og effektiv kontrol eller helt at tillade doping. Det er selvfølgelig det første alle ønsker, men bliver der ikke strammet op nu, så vil vi mere og mere nærme os det andet.

Artiklen får helt uventet denne positive slutning: På en mærkelig omvendt måde må man osse være glad for kinesernes åbenlyse doping, og at de i den grad ødelagde VM på kvindesiden. Det betyder nemlig at dopingproblemet inden for svømning nu tages alvorligt, og at der efter alt at dømme nu endelig gøres noget effektivt ved det. Præcis hvad der vil ske må fremtiden vise, og lige nu ser den lys ud...

Kommentarer:

Aaargh :-@ ja jeg skrev virkelig "det betyder [...] at der efter alt at dømme nu endelig gøres noget effektivt ved det". Dengang i 1994 var der stor opstandelse over de kinesiske pigers doping. For mig lød det som om alle ville gøre noget for at stoppe det, men der skete bare meget lidt.

I år 2000 lukkede et af de indtil da bedste web-steder om svømning, Swimming Science Journal. Manden bag, Brent Rushall, skrev en afskeds-salut, som jeg vil lade stå som kommentar til denne artikel:

"Dette web-sted var tilegnet metoder til naturligt at forbedre præstationer i en sport, som stort set kun blev styret af naturkræfter. Med fremkomsten af upålidelige officials, dopingbrug som bestandigt undskyldes af de højeste autoriteter, indførelsen af præstationsforbedrende udstyr, og svømmetøjs-producenters bemægtigelse af sportens myndigheder, er det tid for denne person til at komme videre og beskæftige sig med "bedre" ting."


http://www.h33.dk/bobnyt_vmdoping_index.html
sidst ændret 8.okt.2003
© 1997-2003 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk