[hjem] [op] [email] [offentlig nøgle] [information]
Fantastiske fakta


Disse 30 fantastiske fakta er, som titlen siger det, fakta. De er, efter min bedste viden, sande nok.

 1. Ved at sidde og se fjernsyn, forbrænder man 13% mindre energi end ved at sidde og ingenting lave.

 2. Et strudseøje er større end en strudsehjerne.

 3. Ikke i en eneste Sherlock Holmes historie siger Sherlock Holmes "elementært kære Watson". Ikke i en eneste Star Trek episode siges der "beam me up Scotty". Ikke en eneste gang i filmen Casablanca udtales ordene "play it again Sam".

 4. Slår man ordet "dippedut" op i Nudansk Ordbog, får man denne oplysning: "dippedut  se duppedit".

 5. Man kan ikke slikke sin albue.

 6. Køer kan gå op ad trapper, men ikke ned ad trapper.

 7. Hvis man råber uafbrudt i 86 dage har man produceret energi nok til at koge en kop vand. Hvis alle tilskuere på et fodboldstadion råber uafbrudt vil den samlede lyd-energi kunne bringe en kop vand i kog på 3 minutter.

 8. Som nyfødt har man 300 knogler, men som voksen kun 206.

 9. Fingernegle vokser dobbelt så hurtigt som tånegle. Desuden vokser neglene hurtigere om sommeren, og de vokser hurtigst på den hånd man bruger mest.

 10. Mænd har typisk sværere ved at finde ting i køleskabet end kvinder har. Kvinder navigerer ved at bruge landemærker (forbi leverpostejen, bag osten), mens mænd bruger afstande og vinkler (et sted oppe til højre).

 11. For billedkortene i et almindeligt spil kort er der 50% chance for overskæg. Hjerter konge er den eneste konge uden overskæg, og klør knægt den eneste knægt uden overskæg.

 12. En kalender kan genbruges hvert 28. år (gælder for årene 1901-2099).

 13. USA udviklede i 1960erne RX rumdragterne for lang tids ophold på månen. Skoene på disse dragter var formet efter hollandske træsko, da forskerne fandt netop denne skotype ideel til gåture på månens overflade.

 14. Graver du dybt nok kommer du ned til kineserne, siger man i Danmark - men graver man lige ned (og op) kommer man faktisk op i Stillehavet. Herfra er det nærmeste land den lille ø-gruppe "Antipodes Islands". Graver man lige ned (og op) fra Antipodes Islands, kommer man op i nærheden af Cherbourg på den franske nordkyst.

 15. A-vitamin, nogle B-vitaminer (thiamin, niacin, riboflavin), tonic og grønne planter er alle stærkt flouriscerende. I ultraviolet lys vil de afgive farverne gul, gul, blå og rød.

 16. The Times fortalte i 1841 om en ung dame, der havde fået lyst til at tapetsere væggene med brugte frimærker. Hun havde selv samlet 16000 frimærker, men det var kun nok til 1 væg, og nu bad hun om hjælp. Artiklen skabte hobbyen "at samle på frimærker".

 17. Vi spiser normalt en chokoladefrø med hovedet først. Dybt i vores hjerne er vi nemlig stadig jægere og samlere.

 18. I løbet af et helt liv vil gennemsnitsmennesket spise 50 tons mad, drikke 50000 liter væske, og trække vejret 500 millioner gange.

 19. En regndråbe er ikke "dråbeformet". Har den en diameter på 2mm er den kuglerund. Har den en diameter på 6mm er den nærmest formet som et rundstykke. Kommer diameteren over 9mm bryder den op i mange små dråber.

 20. Hvis man fryser et æg langt nok ned, og derefter tør det op, kan man pille det som var det hårdkogt. Det er fordi proteinerne denaturerer ved stærk kulde.

 21. Hvor mange fingre skal man bruge for, med udstrakt arm, at kunne dække for fuldmånen... det kan de færreste svare på, før de har prøvet det. Svaret er 1 finger.

 22. En isbjørn har sort hud. Dens pels er ikke hvid, men gennemsigtig. Den ser hvid ud på samme måde som sukker eller salt ser hvidt ud (selv om det består af gennemsigtige krystaller).

 23. Den længste flyvetur, som er målt for en høne, er på 13 sekunder.

 24. Hvis alle mennesker i verden stillede op i geled, med 1 meters afstand til personen for og bag, og til højre og venstre, så ville Sjælland være stor nok til at vi alle kunne være dér.

 25. Hvis du putter en rosin i et glas champagne, vil den blive ved med at stige op til overfladen og synke ned til bunden.

 26. Emuer og kænguruer kan ikke gå baglæns. Af den grund er de valgt som skjoldholdere i Australiens rigsvåben.

 27. At tælle til 1 milliard vil være et livstidsprojekt. Hvis man kan sige et tal i sekundet og gøre det 12 timer dagligt, vil man nå til 1 milliard efter 63 år og 4½ måned.

 28. Hunde kan identificeres på deres "næse-aftryk", på samme måde som mennesker kan identificeres på finger-aftryk.

 29. Yak-køer giver lyserød mælk, og det er umuligt at lave ost af kamelmælk.

 30. 1 million kroner i 1-kroner vejer 3.6 ton, i 20-kroner 465kg. "London Good Delivery Bar" hedder den type guldbarre der handles på de store guldmarkeder, og som ligger i nationalbankernes bokse. De måler 20cm × 8cm × 4.5cm og vejer 12.5kg stykket. Sådan en guldbarre er cirka 1 million kroner værd.


http://www.h33.dk/fanfakta_index.html
sidst ændret 22.okt.2005
© 1997-2005 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk