[hjem] [op] [email] [offentlig nøgle] [information]
Østens visdom


Hokusais bølge
Når sindet er parat, vil læreren vise sig.
-- zen ordsprog
Mand uden fjender er som hund uden lopper.
-- Charlie Chan
Vand, som er for rent, har ingen fisk.
-- Ts'ai Ken T'an
Mand som begår en fejl, og som ikke retter den, begår endnu en fejl.
-- Kung Fu-Tze
Jager du to kaniner, fanger du ingen. Ingen gift er mere farlig end blæk.
-- Charlie Chan
Mand der siger det ikke kan gøres, skal ikke forstyrre mand der gør det.
-- kinesisk ordsprog
Vandløb løber ikke om kap.
-- zen ordsprog
For en sultende mand har Fujiyamas skønhed ingen mening.
-- japansk ordsprog
Uanset hvor langt du er gået ad en dårlig vej, så vend om.
-- kinesisk ordsprog
En lukket bog er kun en blok papir. At lære er som at ro mod strømmen.
-- kinesisk ordsprog
Sandheden vil, som olie, med tiden stige til overfladen.
-- Charlie Chan
Vi forsøger ikke at efterligne mestrene, men vi søger, hvad de søgte.
-- orientalsk filosofisk ordsprog
Forhindringen er vejen.
-- zen ordsprog
Hvis du forstår, er tingene blot som de er... Hvis du ikke forstår, er tingene blot som de er.
-- zen ordsprog

Zen historier

 1. Bevægelse
 2. At kende fisk
 3. Kun to ord
 4. Til hvem?
 5. Ikke død
 6. Stjernerne
 7. Lykke
 8. Mesterværk
 9. Guteis finger
 10. Forberedelse
 11. En skinnende perle
 12. Stærk zen
 13. Hvad er det?

Bevægelse

To munke diskuterede et flag. "Det er vinden der bevæger sig" sagde den ene. "Nej, det er flaget der bevæger sig" svarede den anden. En zen-mester, som tilfældigvis kom forbi, hørte dette. "Ikke Vinden, ikke flaget" sagde han "sindet bevæger sig".At kende fisk

En dag gik Chuang Tzu og en ven tur ved en dam. "Se hvordan fiskene svømmer rundt" sagde Chuang Tzu "de har det dejligt".

"Du er ikke en fisk" svarede vennen "så du kan ikke rigtigt vide om de har det dejligt".

"Du er ikke mig" sagde Chuang Tzu "så hvordan kan du vide at jeg ikke ved om fiskene har det dejligt?".Kun to ord

Der var engang et kloster der var meget strengt. Alle munke som blev optaget der, skulle afgive et løfte om ikke at sige noget. Der var kun én undtagelse. Hvert tiende år havde munkene lov at sige to ord.

Efter at have været ti år på klostret, gik en munk til klostrets abbed. "Der er gået ti år" sagde abbeden "hvilke to ord vil du sige?". "Seng... hård..." sagde munken. "Javel" svarede abbeden.

Ti år senere, kom munken igen til abbedens kontor. "Der er gået endnu ti år" sagde abbeden "hvilke to ord vil du sige?". "Mad... stinker..." sagde munken. "Javel" svarede abbeden.

Endnu ti år gik og munken gik igen til klostrets abbed, som spurgte "Hvilke to ord vil du sige nu, efter disse ti år?". "Jeg... stopper!" sagde munken. "Javel... det kan jeg godt forstå" sagde abbeden "du beklager dig jo altid".Til hvem?

En zen-abbed klædte sig i pjalter og gik til en rig mands dør, men blev vist væk med sin tomme skål.

Så klædte han sig i sit embeds formelle kappe og blev denne gang budt indenfor og fik serveret et overdådigt måltid.

Men han tog sin kappe af, og lagde den pænt sammen foran måltidet. Så sagde han "Dette måltid er ikke til mig, det er til min kappe", og så gik han sin vej.Ikke død

Kejseren spurgte mester Gudo "Hvad sker der med en oplyst mand efter døden?".

"Hvordan skulle jeg vide det?" svarede Gudo.

"Fordi du er en zen-mester" svarede kejseren.

"Ja" sagde Gudo "men ikke en død en".Stjernerne

Chu og Junji var på rejse over sletterne. Da det blev aften satte de deres telt op og faldt i søvn. Nogle timer senere vækkede Chu sin elev, "Junji, se op og sig mig hvad du ser".

Junji svarede "Tusinder af stjerner".

"Og hvad siger de dig?" spurgte Chu.

Junji tænkte sig om, "Astrologisk set siger de mig at Mars er i Løvens tegn. Tidsmæssigt siger de mig at klokken må være omkring kvart over tre. Meteorologisk ser det ud til at vi får en dejlig solrig dag imorgen. Hvad siger de dig, kære læremester?"

Chu var stille et øjeblik, og sagde så "Junji, din klovn, nogen har stjålet vores telt".Lykke

En rig mand bad en zen-mester skrive noget ned som kunne hjælpe hans families lykke i årene fremover. Det skulle være noget som kunne glæde familien i generationer. På et stort stykke papir skrev mesteren "Far dør, søn dør, sønnesøn dør".

Den rige mand blev vred da han så hvad mesterens havde skrevet "Jeg bad dig skrive noget som skulle bringe glæde og lykke til min familie. Hvorfor giver du mig så noget deprimerende, som dette?".

"Hvis din søn skulle dø før dig" svarede mesteren "ville det bringe uudholdelig sorg for din familie. Hvis din sønnesøn skulle dø før din søn, ville osse det bringe stor sorg. Hvis din familie, generation efter generation, går bort i den rækkefølge jeg har beskrevet, vil det være livets naturlige gang. Dette er ægte glæde og lykke".Mesterværk

En kalligrafi-mester sad og malede skrifttegn på et stykke papir. En af hans særligt opmærksomme studenter stod og så på. Da mesteren var færdig spurgte han om studentens mening. Han sagde straks at det ikke var godt. Mesteren prøvede igen, men studenten kritiserede igen resultatet. Igen og igen malede mesteren omhyggeligt de samme tegn, og hver gang forkastede studenten det. Til sidst, da studenten vendte sin opmærksomhed mod noget andet, skyndte mesteren sig at male tegnene med nogle hurtige penselstrøg. "Sådan! Er det godt?" spurgte han studenten. Studenten vendte sig for at se. "DET... er et mesterværk!" udbrød han.Guteis finger

Gutei løftede sin finger hver gang han blev spurgt om zen. En dreng, som var hans elev, begyndte at efterabe ham. Når nogen spurgte drengen hvad hans læremester havde fortalt, løftede drengen sin finger.

Gutei hørte om drengens drilleri. Han greb ham og skar hans finger af. Drengen skreg og løb væk. Gutei kaldte og stoppede ham. Da drengen drejede hovedet og så på Gutei, løftede Gutei sin egen finger. I dette øjeblik blev drengen oplyst.

Da Gutei lå på sit dødsleje, samlede han sine munke omkring sig. "Jeg fik min finger-zen" sagde han "af min læremester Tenryu, og i hele mit liv kunne jeg ikke udtømme den". Så døde han.Forberedelse

Da zen-mesteren Suzuki Roshi besøgte et kloster så han at alle var i fuld gang med at vaske gulv. De var overraskede over at se ham, da han var ankommet en dag før det han havde skrevet til dem. Han rullede ærmerne op og insisterede på at hjælpe med forberedelserne til "den store dag hvor jeg ankommer".En skinnende perle

Den store mester Hsuan-sha blev engang spurgt af en munk "Hele de ti retningers verden er en skinnende perle. Hvordan kan jeg forstå meningen med det?". Hsuan-sha sagde "Hele de ti retningers verden er en skinnende perle. Hvorfor er det nødvendigt at forstå meningen med det?".

Den følgende dag sagde Hsuan-sha til munken "Hele de ti retningers verden er en skinnende perle. Hvordan forstår du meningen med det?". Munken svarede "Hele de ti retningers verden er en skinnende perle. Hvorfor er det nødvendigt at forstå meningen med det?". Hsuan-sha sagde "Nu ved jeg at du bor i en hule af dæmoner på det sorte bjerg!".Stærk zen

Tre uerfarne zen-munke diskuterede hvem der havde den dygtigste mester. Den ene munk sagde "Min mesters zen er så stærk, at han ved at svinge sin stav i luften, kan skrive sit navn i sandet".

Den anden munk sagde "Min mesters zen er så stærk, at han svæver i luften når han mediterer".

"Det er da ingenting" sagde den tredje munk "Min mesters zen er så stærk, at han spiser når han er sulten og sover når han er træt".Hvad er det?

Shusan holdt sin stav i vejret "Hvis jeg kalder dette en kort pind, overser jeg dens betydning. Hvis jeg kalder den andet end det, benægter jeg dens væsen. Hvad er det?".zen komiker PS Denne webside indholder en uklar sammenblanding af autentisk stof og østens-visdoms-pasticher, som ikke er mere autentiske end filmdetektiven Charlie Chan (Warner Oland), lykkekager (amerikanske) og filmskurken Fu Manchu (Boris Karloff). Jeg må indrømme, at jeg ikke selv er helt klar over hvad der er autentisk og hvad der ikke er.


http://www.h33.dk/oesten_index.html
sidst ændret 14.okt.2012
© 1997-2012 Bjørn Hee, mailto:webmaster@h33.dk